HunCLARIN

A HunCLARIN a vezető hazai nyelv- és beszédtechnológiai kutatás-fejlesztést végző tudásközpontok stratégiai jelentőségű kutatásiinfrastruktúra-hálózata (SKI).
A kutatások bázisát képező nyelvi erőforrásokat és eszközöket tartalmaz. A megosztott virtuális hálózat 2010-ben, majd 2015-ben ismét SKI minősítést kapott. A jelenlegi több mint 40 tag-KI számos általános és speciális szövegkorpuszt, különféle nyelvi feldolgozó eszközöket, elemzőket, adatbázisokat, ontológiákat ölel fel.

2021. december 16-án a HunCLARIN "KIVÁLÓ KUTATÁSI INFRASTRUKTÚRA" elismerő címet kapott az NHFIH-tól
Az HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont alapító tagja volt az európai CLARIN projektnek, melynek célja a tudományos kutatás támogatása a nyelvtechnológia, a nyelvi erőforrások könnyű elérhetővé tételével. Ezzel összhangban a HunCLARIN az önállóan működő központok által létrehozott KI-kat közös hálózati belépési ponton át, közvetlenül teszi elérhetővé a kutatók számára.
A hálózat célja, hogy megvalósítsa az összegyűjtött KI-k interoperabilitását; lehetővé tegye az egyes alternatívák teljesítményének összevetését; illetve koordinálja a kutatás-fejlesztési irányokat.
A hálózat koordinátora és kapcsolattartója: Váradi Tamás, HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont.