Tudástár

Hogy működik a HunCLARIN?

A HunCLARIN olyan hálózat, amely a vezető hazai nyelv- és beszédtechnológiai kutatás-fejlesztést végző tudásközpontokat kapcsolja össze. Egy weboldalon gyűjti össze az általuk kidolgozott legfontosabb hazai korpuszokat és a magyar nyelv digitális elemzéséhez szükséges eszközöket.

Jelenleg megtalálható a HunCLARIN oldalon számos korpusz, amely felhasználható egy adott kutatási kérdés megválaszolásához, valamint a legtöbb olyan digitális nyelvfeldolgozó-eszköz, amely segítségével nagyméretű korpuszok feldolgozása gyorsabbá, hatékonyabbá válik.

A HunCLARIN a CLARIN hálózat része, amelynek jelenleg 20 európai tagja van. A CLARIN oldalán információt kaphatunk az összes tagország/szervezet által kidolgozott erőforrásokról.

 


Mire használható a HunCLARIN?

A HunCLARIN oldalán található korpuszok alkalmasak lehetnek számos kutatási kérdés megválaszolására. 

Egy kutatási kérdés megválaszolásához szükség lehet számítógépes nyelvfeldolgozó-eszközökre, amelyek meggyorsítják és egyben megbízhatóbbá is teszik a munkát. Ez a számítógépes feldolgozás alkalmazható a HunCLARIN-ban található korpuszokon és saját korpuszon is.

A HunCLARIN a CLARIN hálózat tagja, amelynek jelenleg 20 európai tagja van. Ennek köszönhetően a többi CLARIN-tag weboldalán betekintést nyerhetünk számos kutatásba, amelyhez számítógépes korpuszokat és feldolgozóeszközöket használtak fel.

Mivel a CLARIN számos nyelvű korpuszt, valamint sok nyelvre alkalmazható számítógépes feldolgozóeszközt tartalmaz, nagy segítséget nyújthat több nyelvet érintő kutatásokhoz.

 


Hogy kutathatom a korpuszokat? Hogyan használhatom az eszközöket?

A HunCLARIN weboldal jelenleg direkt elérést biztosít a korpuszok és feldolgozóeszközök saját oldalához. Ha a korpuszok, vagy az eszközök oldalakon sikerült kiválasztani a megfelelő erőforrást, akkor érdemes az ott belinkelt hivatalos oldalakon további információért folyamodni.

A HunCLARIN fejlesztésének következő lépéseként egyetlen központi regisztrációval lehet majd hozzáférni az összes, az oldalon megtalálható korpuszhoz és feldolgozóeszközhöz.